Nederlands mkb laat Brexit-subsidie massaal links liggen

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) blijkt tot nu toe nauwelijks aanspraak te maken op de Brexit-vouchers. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD).

Met de sinds dit voorjaar aangeboden Brexit-vouchers wil het kabinet mkb-ondernemers stimuleren om alternatieve markten te identificeren en de gevolgen van de Brexit voor hun onderneming in kaart te brengen. De vouchers -die beschikbaar worden gesteld via de regeling Vouchers internationaal ondernemen- kunnen worden ingezet voor het inwinnen van advies van een erkend deskundige. De vouchers geven aanspraak op een vergoeding van 50% van de daadwerkelijk gemaakte kosten, tot maximaal € 2.500 (exclusief btw).

Tot nu toe is slechts maximaal € 10.000 uitgekeerd. In totaal hebben dus slechts vier mkb’ers subsidie gekregen. Nog eens zes bedrijven hebben een subsidieaanvraag lopen, zo blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

‘Zeer zorgwekkend’
Dat er tot nu toe zo weinig is aangevraagd, is volgens een woordvoerder van werkgeversorganisatie MKB-Nederland zeer zorgwekkend. “We zien dat veel bedrijven zich niet goed voorbereiden op de Brexit. Terwijl het slim is om dat wél te doen, want je kunt nu al meer doen dan je denkt.”

Wilt u meer weten over het aanvragen van de Brexit-vouchers? Neem dan contact met ons één van onze innovatieconsultants.